Help

Handleiding voor het gebruik van het Geoportaal

Het Geoportaal is bedoeld voor het beheer en het beschikbaar stellen van kaarten.

Dat soort bestanden worden ook wel ruimtelijke bestanden of “geodata” genoemd. Niet alleen de bestanden zelf, maar ook de beschrijvingen bij de bestanden kan je bekijken.

Eenvoudig zoeken:

Zoeken in het Geoportaal is heel eenvoudig, Je typt een woord in, en je drukt op "zoek". Je krijgt dan de lijst met zoekresultaten. Als er meer dan 10 resultaten zijn, dan worden die op meerdere pagina’s getoond. Je kan dan met de knop “volgende” en “vorige” tussen de pagina’s heen en weer bladeren. “Uitklappen” van de zoekresultaten toont de eerste paar regels van de beschrijving bij de zoekresultaten.

Tips bij het zoeken:

Kan je niet snel vinden wat je zoekt, probeer dan eerst eens een term die lijkt op de termen die je al gebruikt. Krijg je teveel zoekresultaten, probeer dan meerdere woorden te zoeken. Het zoekcriterium is “AND”. Dat wil zeggen dat je bij ieder extra woord je zoekresultaten zult beperken.

Zoek je bijvoorbeeld “natuur” dan vind je honderden resultaten. Zoek je “natuur bos” dan vind je er al veel minder. Zoeken met wildcards (* of ?) is niet mogelijk. Zoeken naar een deel van een woord echter wel. Zoek je “natuur” dan krijg je ook resultaten waarin het woord “natuurgebied” in voorkomt.

Over “Uitgebreid zoeken”:

Wil je op een andere manier zoeken dan is dat ook mogelijk. Bij het onderdeel “Uitgebreid zoeken” kan je selecteren of je door alle informatie heen wilt zoeken, of dat je je wilt beperken tot bestanden (geodata), services of overige datasets. Ook kan je besluiten bij dat onderdeel om de zoekresultaten “uit te klappen”, wat soms ook kan helpen bij het vinden wat je zoekt.

Over “Bladeren”:

Bij het onderdeel “Bladeren” is de mogelijkheid om te zoeken op trefwoorden. Wil je alles vinden over “economie”, zet dan alleen een vinkje voor het trefwoord “economie”. Wil je alles vinden over “economie” en ook over “flora en fauna”, dan zet je 2 vinkjes bij de betreffende trefwoorden.

Zowel bij “Uitgebreid zoeken” als bij “Bladeren” kan je ook nog “gewoon” zoeken op woorden. Dat zorgt ervoor dat jij precies zo kan zoeken als je zelf het makkelijkst vind.

--

Meer informatie over het Geoportaal, downloaden, bestanden en metadata vindt u bij het onderdeel Over deze site.

Meer hulp nodig?

Wij streven ernaar om de informatie zo goed mogelijk beschikbaar te stellen. We streven naar actualiteit en juistheid bij al onze beschikbare bestanden. En we horen ook graag hoe het nog beter zou kunnen.

Heb je vragen over het Geoportaal? Of heb je tips of suggesties? Of wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?

Neem dan contact op met ons. Mail naar kennishub@overijssel.nl